Regelmatig ontvangen wij vragen rondom overledenenzorg of thanatopraxie. We hebben de meest gestelde vragen voor u verzameld.
Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Als iemand overlijdt in een ziekenhuis, wordt de uitvaartondernemer gebeld. Deze zal in overleg met de nabestaanden bepalen waar de opbaring plaatsvindt. Postmortale Zorg Gelderland kan in overleg met het ziekenhuis de overledene ophalen en overbrengen naar het uitvaartcentrum of een thuisadres.
Het advies is om maximaal 3 uur na het overlijden te starten met het koelen van een lichaam.
Door het lichaam te koelen worden ontbindingsprocessen vertraagd. Het doel is om de overledene zolang mogelijk toonbaar te laten zijn voor een waardig afscheid.
Postmortale Zorg Gelderland sluit de mond altijd in overleg met de opdrachtgever of nabestaanden. Indien gewenst kunnen wij een hechting of een kinsteun plaatsen.
Uiteraard kunnen wij gebruik maken van eigen make-up. Ook nemen wij zelf altijd speciale make-up mee voor de overledenenzorg. Indien nodig kunnen wij dit ook mengen met make-up van de overledene.
Bij een snelle achteruitgang of verkleuringen, kunt u altijd contact met ons opnemen. Soms kunnen wij door gebruik van visagie het lichaam nog toonbaar maken.
Hoelang deze behandeling duurt is afhankelijk van het postuur van het lichaam, meestal is er ongeveer 2,5 uur voor nodig. Bij grotere lichamen wordt er meer vloeistof gebruikt en duurt de behandeling langer.
Ja dat mag.
Tijdens het balsemen van het lichaam is het geluid van de afzuigpomp hoorbaar. Verder kan er soms een sissend geluid te horen zijn tijdens het afzuigen van vocht. Dit zijn allemaal geen harde geluiden.
Uiteraard is dit een keuze voor de nabestaanden. Echter zullen wij het niet adviseren om de hele behandeling te kijken. Zelfs voor nabestaanden die werkzaam zijn in de zorg kan het erg confronterend zijn om een dierbare met slangetjes in de buik en nek te zien. Ook moet er een incisie gemaakt worden om de behandeling te starten. In de praktijk verblijven nabestaanden doorgaans in een aparte ruimte of schermen wij tijdens bepaalde handelingen de ruimte af.
Crematoria in Nederland moeten aan strenge eisen omtrent luchtfilters voldoen. Deze eisen minimaliseren de milieuschade van balseming. Omdat de ontbinding alleen vertraagd wordt, komt dit na de begrafenis vanzelf weer op gang. De chemicaliën breken vanzelf weer af. Alleen wanneer er te veel gebalsemde lichamen op 1 begraafplaats liggen, kan het schade aan het grondwater aanbrengen.
Onder gunstige omstandigheden blijft een lichaam 5 of 6 dagen mooi na de balseming. Daarna zullen de chemicaliën afbreken en zal de achteruitgang sneller zichtbaar worden. Ieder lichaam is uniek en reageert anders op een balseming. Wij kunnen van tevoren niet exact aangeven hoe lang een lichaam er goed uit blijft zien.
Het uiteindelijke resultaat van de behandeling kan door meerdere factoren beïnvloed worden. Er kan nooit een volledige garantie gegeven worden dat de behandeling slaagt. Doorgaans heeft dit te maken met de doodsoorzaak of het gebruik van bepaalde medicatie.
Door een baby die veel te vroeg geboren is of in de buik overleden is, in een bakje water te leggen zal niet alleen de roze kleur op het huidje weer zichtbaar zijn, maar: - Neemt de baby ook een natuurlijke (foetushouding) aan - Wordt de huid lichter, ook als het kindje donker verkleurd was bij de geboorte - Treedt er geen vervorming op - Kunnen er mooie foto’s gemaakt worden - Kan het kindje makkelijker aan andere familieleden of vrienden getoond worden, zodat er samen afscheid genomen kan worden - Kan het kindje aangeraakt worden zonder dat de huid beschadigt
Amelius biedt een watermethodebox aan, bestaande uit: een handgeschept mandje, een plastic bakje, een wade, een poppetje en een bijpassend kaarsje.
Het ontbindingsproces van een kleine baby of een klein kind gaat sneller dan bij volwassenen. Omdat dit proces vertraagd wordt door thanatopraxie toe te passen, is dit juist aan te raden bij een baby of een klein kindje.
Ja. Wij zijn 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar voor meldingen en vragen.
Ja. Indien gewenst kunt u de aangifte van overlijden ook laten verzorgen door Postmortale Zorg Gelderland.
Ja. Als u de uitvaart zelf regelt, kunt u ook contact opnemen met Postmortale Zorg Gelderland voor vragen en advies.
Ja. Bij twijfel over de conditie van het lichaam of andere vragen, kunt u altijd contact opnemen met ons.
Ja. Wij werken zoveel mogelijk met een vast team, zodat u tijdens de verzorging en eventueel in de dagen erna met dezelfde personen werkt.
Ja. Als wij voor u een melding uitvoeren, komen wij altijd uit naam van uw onderneming.