Kinderen

Het overlijden van een kind is een ondenkbaar scenario voor ouders. Helaas komen wij regelmatig in aanraking met kinderen die overleden zijn.
Postmortale Zorg Gelderland begrijpt de intensiteit van deze situatie en neemt alle tijd voor de verzorging.

Laatste zorg bij kinderen

Tijdens de verzorging proberen wij (indien gewenst) ouders en eventuele broertjes of zusjes te betrekken. Het is bewezen dat helpen met de verzorging bij kan dragen aan het rouwproces. Als wij merken dat ouders twijfelen, gaan we eerst rustig met ze in gesprek. Wij vertellen wat zij kunnen verwachten en hoe liefdevol het is om te helpen bij de laatste zorg.

Als er niemand wil helpen, respecteren wij dit uiteraard ook.

 

Laatste zorg bij baby’s

Als een baby tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte overlijdt, wordt de laatste zorg doorgaans uitgevoerd in het ziekenhuis. Na een bepaalde tijd kunnen er verkleuringen ontstaan. Bij twijfel over de conditie van het lichaam van de baby, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen dan beoordelen of wij er nog iets aan kunnen doen. Postmortale Zorg Gelderland begrijpt dat het afscheid nemen van een baby een onmogelijke taak is en dat ouders dat zo lang mogelijk uit willen stellen.

Thanatopraxie bij kinderen

Ook bij kinderen is het mogelijk om te kiezen voor thanatopraxie. Het grootste voordeel van deze behandeling is dat het kindje niet koud aanvoelt. Dit geeft ouders, eventuele broertjes/zusjes en andere familieleden de kans om het kindje nog te knuffelen en kusjes te geven. Na de behandeling geven wij ouders en/of andere familieleden de kans om ons te helpen met de laatste verzorgingshandelingen. Denk aan het kammen van de haren en de kleertjes aantrekken.

Ook hier neemt Postmortale Zorg Gelderland alle tijd en rust voor.

Watermethode

De watermethode is een vrij nieuwe manier om een baby die te vroeg geboren is op te baren. Als een kindje in de buik overlijdt of veel te vroeg geboren wordt, is de huid erg kwetsbaar. De conditie van het kleine lichaam zal snel achteruit gaan, maar de kleur van de huid kan ook donker worden. Dit is een confronterend beeld.

 

Bij de watermethode wordt een kindje in een bakje met water gelegd, dit bakje kan gekoeld worden (in de eigen koeling thuis). De roze kleur van het huidje komt dan weer terug en ouders en eventuele andere familieleden kunnen het kindje dan beter bekijken en rustig afscheid nemen.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op of bekijk de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen