Sinds 2010 is het volgens de Nederlandse wet toegestaan om thanatopraxie toe te passen bij overledenen. Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn en dat nog niet iedereen bekend is met de behandeling. Via deze informatiepagina proberen wij u uit te leggen wat het inhoudt.
Zijn er nog vragen onbeantwoord? Neem contact op met Postmortale Zorg Gelderland voor meer informatie.
Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk stil wordt gelegd. Via een slagader in de lies of hals van de overledene wordt een conserverende vloeistof ingebracht, terwijl het aanwezige bloed via een andere ader wordt afgevoerd. De kleine openingen die gemaakt worden om dit te doen kunnen makkelijk gesloten en weggewerkt worden.
Voor meer informatie over de vloeistoffen die wij gebruiken kunt u kijken bij Faq.
Onder de juiste omstandigheden kan de behandeling bijna “altijd” thuis worden uitgevoerd. Alleen bij een behandeling na obductie gebeurt het in de meeste gevallen op locatie bij de specialist. Postmortale Zorg Gelderland voert behandelingen uit in ziekenhuizen, bij mensen thuis of in een uitvaartcentrum. Deze keuze laten wij over aan onze opdrachtgevers. Als er tijdens een behandeling complicaties zijn die niet in een thuissituatie behandeld kunnen worden, brengen wij de overledene alsnog naar een mortuarium om de behandeling daar met de juiste materialen in goede banen te leiden.
Als u tijdens een gesprek met nabestaanden vragen krijgt waar u het antwoord niet op weet, kunt u altijd contact opnemen met Remco Hol.
Hij kan tijdens het regelgesprek de nabestaanden telefonisch informeren over de mogelijkheden.
Ook als u twijfelt of een behandeling mogelijk is, kunt u contact met ons opnemen.
Na bijna 20 jaar werkzaam te zijn geweest als overledenenverzorger, wilde Remco zijn diensten uit kunnen breiden met thanatopraxie. Sinds april 2012 is Remco Hol gediplomeerd thanatopracteur. Thanatopraxie werd in het buitenland al veel toegepast, soms zelfs zonder keuze. Het mooie aan Nederland is dat er keuzevrijheid is en er gekozen kan worden voor overledenenzorg of een lichte balseming.
Als wij een opdracht krijgen voor een behandeling stellen wij eerst een aantal vragen. Zo willen wij weten of er een ziekte aan het overlijden voorafgegaan is of dat er bijzonderheden zijn. Soms komt Remco alleen en als er assistentie nodig is, neemt hij een deskundige medewerker mee.
Contact opnemenDe ontbinding van een lichaam wordt uitgesteld. Dit is niet iets waar iedereen achter staat, dat begrijpen wij. Postmortale Zorg Gelderland biedt de behandeling aan en zal dit deskundig uitvoeren, maar heeft altijd respect voor de keuzes van nabestaanden of de uitvaartondernemer.
Het verlies van een kind is het meest ondenkbare wat een ouder kan overkomen. Wij krijgen vaak de vraag of het lichaam van kleine kinderen of baby’s gebalsemd kan worden. Dit kan zeker en is ook aan te raden. Het ontbindingsproces van een babylichaam gaat veel sneller dan bij volwassenen. Daarnaast wordt het kindje na het overlijden knuffelbaar en draagbaar. Het is hygiënisch en het kindje zal zacht aanvoelen. Paarse vingertjes en oorlelletjes verdwijnen en het roze huidje wordt weer zichtbaar. Voor het balsemen van kindjes en baby’s hebben wij speciale kleine instrumenten en aangepaste apparatuur.
✓ Het lichaam oogt natuurlijker
✓ Ingevallen gelaat verbetert
✓ Het lichaam voelt niet koud aan
✓ Minder last van gas-, geur- en vochtvorming
✓ Er is geen geluid van de motor van de koeling
✓ Omgevingstemperatuur is minder van toepassing
✓ Het ontbindingsproces wordt met maximaal 6 dagen vertraagd